• Elbert en Syneke

Van Darwin naar Alice Springs

Een doorsteek door de Australische woestijn en zien hoe Alice Springs er uit ziet is droom die ik al lang koester. En nu gaat het gebeuren!!

Ik heb gekozen voor de Stuart Highway. Deels omdat het mijn eerste grote woestijntocht is, deels omdat ik mijn vriendin bij me heb, deels omdat een tandem met 65 kilo bagage zich niet echt leent voor mountainbiking. Het blijkt uit verhalen van andere fietsers die we tegenkomen een verstandige keuze te zijn.

Vol goede moed vertrekken we uit Darwin. Het is heet, en de bewering dat je tegen de 5 liter water per dag kunt gebruiken blijkt aardig uit te komen. We hebben dan ook 20L water bij ons; 10L in bidons en thermossen op de fiets, en 10 L in jerrycans op de bagage drager. Het eerste deel gaat door de zogenaamde Savanne, wat een ander woord blijkt te zijn voor open bos met beperkt uitzicht. Niet het meest spannende. Pas na 800 km wordt het een open woestijn, wat veel spannender is. Dit deel van Australië is leeg, maar om de 100 km kom je of een roadhouse of een settlement tegen. Daar kun je water en voedsel krijgen. De roadhouses zijn fantastisch; daar in de middle of nowhere doemt ineens een huis en benzine pomp, soms een camping, op en als je geluk hebt is er ook een zwembad!! Hoe lekker dat is, na 100 km op een dag wegtrappen, daar zijn geen woorden voor.
Het lukt ons aardig de geplande 100km per dag te halen, zij het dat we nu en dan wel even een half uur voor Pampus in de schaduw moeten bijkomen.

image2

Langzaam, over een periode van 8 dagen dunt het bos uit en wordt het ook vlakker. Wie denkt dat Australië vlak is komt bij Darwin bedrogen uit; de ondergrond is golvend en de ene na de andere heuvel dient zich aan. Langzaam dunt het bos uit en wordt het vlakker. Na 8 dagen trappen wordt de open woestijn bereikt. Nu wordt het echt spannend en aantrekkelijk fietsen.

Maar, eenmaal de open woestijn bereikt, komt de wind ons het leven ongenadig zuur maken. En altijd weer is het een zijwind of een tegenwind, maar nooit de zo begeerde wind achter. Het moet je maar meezitten.

Na 3 weken trappen rollen we Alice Springs binnen; moe, gebakken door de zon, een beetje uitgedroogd, maar zeer voldaan.

 

 Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!