Ijsland - No bridge over troubled water


Als je door het binnenland van IJsland trekt, dan kan je er op rekenen dat je natte voeten krijgt. Bruggen zijn namelijk voor mietjes. Schoenen uit, broekspijpen omhoog, Teva’s aan en gaan!

Dag-03-P7090284Wanneer je de stippellijntjes op de kaart volgt, dan ben je aan de grillen van de natuur overgeleverd, want dat zijn, op wandelpaden na, de moeilijkst begaanbare paden van het land. Rivieren en beekjes ontstaan en verdwijnen afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid sneeuw en regen. Alleen de permanente doorwaadplaatsen staan op de kaart aangegeven, maar het is niet gegarandeerd dat je er altijd doorheen kan. In de lente worden vaak hele gebieden afgesloten als de sneeuw in de bergen begint te smelten.

We hadden helaas de natste zomer sinds 1965 getroffen, maar gelukkig was in Juli het meeste smeltwater wel weg en waren de rivieren niet te diep.

Bij de meeste oversteken bonden we onze schoenen bovenop de bagagedrager, rolden onze broekspijpen omhoog, trokken onze Teva sandalen aan en hielden de tanden op elkaar. Stapje voor stapje waadden we door het ijskoude smeltwater dat in vele stromen van de gletsjers af kwam. Soms verkende ik de bodem eerst lopend, zonder fiets, om de diepte te checken en eventuele rotsblokken op te sporen.

Dag-05-P7110442Het water komt in IJsland zowel van onder als van boven. Neem dus 100% waterdichte fietstassen en geen nylon of canvas tassen met losse regenhoezen. Die houden misschien wel wat buitjes tegen, maar zijn absoluut niet geschikt om rivieren mee te doorwaden. We liepen geregeld tot over onze assen door het water en de fietsen gingen soms bijna op de tassen drijven.

Oké, daar gaat ‘ie dan… stapje voor stapje… tegen de stroom in leunend… K K K K O U D !!


Wat was ik blij dat ik een Santos met Rohloff en tandriem heb! Jeroen rijdt nog met een oldschool ketting op zijn Travelmaster en die moest regelmatig gesmeerd worden. De volgende keer ga je maar mooi met een tandriemfiets, Jeroen! Dan kunnen we die smerige ‘Boeshield’ kettingolie thuislaten. Scheelt weer gewicht en gedoe!

Lees meer over deze trip op de website van Sint Christophorus.

 

 


Meer mijn Santos en Ik rijders

John Middelberg

John Middelberg

Ik heb deze zomer, in mijn 66e levensjaar, Route 66 gereden op mijn nieuwe Santos 29 travelmaster. Gekocht bij de vakantiefietser in Amsterdam. 

Lees verder

Boudewijn

Boudewijn

Hier een foto van het afgelopen weekend. Rondje Singapore. Op de foto ook de fiets die we 12 jaar geleden in Tibet gebruikt hebben. Van de 10 man die toen in Tibet waren zijn er op onze trip naar Peru weer 8 man bij.

Lees verder

Niek en Rens

Niek en Rens

Enige tijd geleden ben ik met mijn maat Rens naar Barcelona gefietst vanaf Eindhoven. Wij zijn beiden zeer tevreden over onze travelmasters 2.8 die ons gedurende de 1700 km trip slechts één lekke band en kapotte ketting heeft opgeleverd! En geloof me we hebben heel wat leed gezien bij de medefietsers hahaha...

Lees verder

Anneke en Klaas

Anneke en Klaas

Van 11 januari t/m 16 februari 2016 hebben wij een fietstocht op Cuba gemaakt. Na aankomst in Havanna was het de bedoeling om met de nachtbus naar Holguin te reizen en vandaar onze fietsreis te beginnen.

Lees verder


Contact

    Schillingweg 41
   2153 PL Nieuw-Vennep
   +31 (0) 252 426 123
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   www.santosbikes.com

Santos op Twitter   Santos op Facebook   Santos op Instagram   Santos op Youtube


Vind een dealer

dealer icoon mapVind een dealer bij jou in de buurt en test je favoriete fiets.

Stel je fiets samen en bouw 'm op zoals jij dat wilt. Eenvoudig.


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.